Gamla Stan

Gamla stan i Riga är en mysig stadsdel med mycket sevärdheter och trevliga tillhåll. Här kan du bara strosa runt en hel dag och njuta av de gamla och välbevarade byggnaderna. Det finns även en del shopping och några stycken härliga och trevliga restauranger att besöka. Här under presenteras några exempel på sevärdheter i Gamla staden i Riga.

Dome Cathedral

Den största katedralen i Baltikum grundad av Lettlands germanska erövrare i början på 1400-talet under biskop Albert. Denna välkända kyrka har blivit ett landmärke för Rigas gamla stad. De senaste århundradena har kyrkan blivit förstörd flera gånger för att sedan byggas upp igen, detta är också varför den har olika arkitektiska stilar. Den senaste ombyggnation gjordes 1776 och tornet restes då till 90 meters höjd.
Dome Cathedral i Riga

 

Rolands staty

Under 1500-talet användes Rolands staty över hela norra tyskland för att symbolisera rättvisa och frihet. Han uppfattades att vara en juste domare, försvare och hans staty ställdes därför upp på rådhustorget. Från början var det en trästaty men till slut 1896 så restes en 6,3 meter hög staty i sten upp. Änden på Rolands svärd var därifrån man mätte avstånd från Riga till alla andra städer.
Roland Statyn i Riga

 

Katthuset (Cat house)

Namngett efter de två svarta katterna på taket. Vid millennieskiftet blev ägaren utesluten från The Great Guild tvärs över gatan och bestämde därför att katterna skulle vara vända med svansen mot sällskapet. Katterna vändes till slut tillbaka efter en lång rättstvist då mannen till slut fick återvända till församlingen.
Katthuset i Riga