Sevärdheter

Gamla Stan

Gamla stan i Riga är en mysig stadsdel med flera sevärdheter Förutom shopping, trevliga restauranger så finns här trevliga sevärdheter som Dome Cathedral, Rolands staty och katthuset. Här kan du läsa mer om gamla stan.

Rigas Slott

Rigas slott (lettiska: R?gas pils) är ett slott på stranden av floden Daugava i Riga. Slottet grundades 1330, men var grundligt ombyggd mellan 1497 och 1515. När slottet erövrades av svenskarna, konstruerade de rymliga tillbyggnader 1641. Fästningen var ständigt utökat och rekonstruerades mellan 1700- och 1900-talet. Någon gång på 1930-talet gjordes vissa renoveringsarbeten som utförts av arkitekt Eižens Laube. Den lettiska regeringen har sedan 1938 använt slottet som residens. Idag är det officiell bostad för Lettlands president samt hem för flera museer.
Rigas slott

 

Svarthuvudenas hus i Riga

Svarthuvudenas Hus är en mycket vacker byggnad som återbyggts efter att tyskarna bombade den. Ursprungligen så användes byggnaden på 1300-talet av legendariska ogifta köpmän till vilda fester och tillställningar.

Namnet på byggnaden sägs komma från sällskapets skyddshelgon Mauritius som var mörkhyad alternativt att det kom från de svarta kalotters som de bar.

Från början 1334 ägdes huset av The Great Guild. Under 1400-talet så hyrdes huset ut till Blackheads Merchant Guild och dem köpte även upp det helt 1713. Blackheads var ett sällskap av ogifta utländska köpmän som var aktiva i flera baltiska medeltidsstäder. Den vackra byggnaden förstördes 1941 men återbyggdes lagom till Rigas 800 årsjubileum 2001

The Great Guild och Small Guild är nästena för två Riga-familjer av köpmän och hantverkare. The Great Guild, även känd som St. Mary Guild under medeltiden sammanförde juvelerare, författare och köpmän.

Brotherhood of Blackheads Riga
Gamla stan Riga